Sunday, September 20, 2009

Pelaburan Emas Vs Pelaburan Hartanah

Selamat hari raya…..mari kita berbincang dan menjawab persoalan di benak pelabur-pelabur hartanah dan emas.untung ke kedua-dua pelaburan Ini?sapa yg boleh jawab adalah mereka yang melabur…yg tgk saja tak boleh komen banyak sbb mereka hanya berada di luar gelanggang melihat kejayaan demi kejayaan orang yang melakukan pelaburan tersebut.walaupun ada yang gagal….semua terpulang kepada objektif..masa…cashflow dan kesanggupan untuk keluar daripada “Zon Selesa”

Makin ramai orang kita dah mula sedar akan kepentingan menYIMPAN.kepentingan Menabung dan kepentingan MEnJANA income.sebab kedua-dua pelaburan ini kurang risiko dan pulangan MENGUNTUNGKAN.kepada yang terlibat mesti tahu dan rasai kemeriahan dan keseronokan mempunyai Pasif Income & Aktif Income yang dapat melalui minat mereka.



Okla.mari kita bincangkan secara detail apa Pro & Kontra.



– EMAS

ni adalah pelaburan yang halal, mengikut syariah,aset yang cair dan menguntungkan kalau ikut procedure yang betul.Contohnya kalau ada kecemasan,peluang pelaburan yang menguntungkan.kita tidak perlu MENJUAL emas tu tetapi kita hanya Merempit emas di Pajak Gadai Ar Rahnu (Bank Rakyat atau Agro Bank). Sebab apa kita nak jual sbb kita tahu emas ni naik harga.kalau tak pasal apa org berduyun-duyun nak beli emas setiap hari.Tapi kalau nak CASH..anda boleh je jual emas ni kat Maybank(Kijang Emas), UOB(Maple Leaf), Ar Rahn (Dinar Kelantan) & Agen2 Public Gold(Public Gold & Public Dinar).Semua emas pelaburan ini spread dia rendah…so untung kalau harga naik atau turun.



- HARTANAH

Dari segi kecairan, hartanah ni agak lambat.proses jual beli mungkin makan masa 4-6 bulan dan mungkin lagi tinggi. Sebab?bergantung pada Status hartanah tu (freehold or leasehold) melibatkan PBT dan byk agensi.memang kita boleh kutip deposit 10% daripada harga jualan.tapi kita akan bermasalah jika nak dapat disbuss dari loan pembeli..lain la kalau pembeli beli secara CASH. Sapa cash nak beli hartanah secara TUNAI.kebanyakkan membeli secara Hutang (OPM)….satu lagi kalau anda terdesak/kecemasan adalah bukan dengan cara MENJUAL HARTANAH anda.anda perlu ambil masa.Pernah ada situasi dimana pembeli yang desperado nak jual rumah secara cepat sbb nak bayar banyak hutang keliling pinggang.so dia iklan dalam Mudah.my dan dengan harapan dapat CASH cepat.setakat 10% tu boleh la bagi selepas Sign S&P tapi balance kena dapat selepas loan disbuss…..susah KAN? Anda mungkin ada pengalaman tersendiri.



1) KEMUDAHAN PINJAMAN



Emas- Anda boleh beli EMAS secara Hutang….YES..saya mesti pilih…bagaimana?
Perkara ni pun aku tau dari master aku POKLI yang ajar aku selok belok pelaburan emas ni.Public Gold menawarkan kemudakan bayaran sebanyak 4 kali…so anda tak perlu nak bayar CASH on the spot…boleh rujuk http://www.publicgold.com.my .....selain itu juga pihak pembeli boleh membeli emas melalui agen2 POKLI di Pajak Gadai Ar Rahnu…contohnya PG 20g harga RM2400…..anda bertemu dgn agen2 pokli di Ar Rahnu…bayar deposit….atau Cuma bayar RM684….anda boleh dapat emas 20g…emas tu anda gadai di Ar Rahnu dan bank akan bagi Pinjaman 65% daripada nilai emas tu….pihak Ar Rahnu menilaikan emas PG 20g adalah RM132/g…so nilai marhum adalah 132 x 20g = RM2640..anda akan dapat pinjaman 65% sebanyak 65% x RM2640 = RM1716….so dapat cash tu anda bagi kepada POKLI atau agen2 Pokli dan tolak harga jualan RM2400-RM1716= RM684.00 sahaja..best kan pakai duit bank utk beli emas…?lepas dah beli takkan anda nak berdiam diri….ni dinamakan INVEST for YOURSELf 1st….anda dah menabung untuk diri sendiri dahulu….dan akan secara automatik akan berusaha selepas ini untuk menyimpan…anda akan menangguh perbelanjaan yg tidak PERLU seperti tukar sport rim….handphone canggih…yg mana dipanggil kolum liability….


Hartanah-mmg tidak dapat dinafikan pihak bank berebut2 nak bagi pinjaman pada anda YANG ada slip gaji…nama tidak PIANG…tidak bankrupt….so bagaimana orang yang tidak ada slip gaji macam student?org yg dah penuh pinjaman ?pinjaman rumah ada byk? Ada masalah CTOS?tapi nak melabur dalam hartanah? So kena la beli cash atau pinjam duit kawan la…hehehe…anda mmg boleh beli hartanah baru secara Mark up loan tapi……sekadar nak duduk OK la….nak invest??? Kena tungguuuuuuuuuu berjanggut laaa utk jual hartanah tu….sbb yg kaya adalah lawyer….goverment(duti setem)…..dan pemaju….kekekeke…CAUTION?hartanah lelong perlu dapatkan loan semasa tempoh masa yg ditetapkan 90-120 hari…kalau tak…hartanah yg menang kena LELONG balik atau kena beli secara CASH…..atau kena extend validity ..kena byk interest la….


2) MONTHLY CASH FLOW


Emas-huhuuhuhu….sedih sbb emas ni takde cash flow dalam bentuk SEWA….sbb mana ada org sewa emas kat orang lain?bukan mcm hartanah….tapi…..kalau anda BERNIAGA….anda AGEN…anda ada keuntungan ….ada CASH SALE setiap jualan……walaupun 1 dinar RM501 untung 1.5% =RM7.50…tapi kalau org beli 10 dinar sehari….100 dinar sebulan? Berapa untung anda?susah ke nak bawak dinar nih?senang jer…dinar ni kecikkkkkkkkk jer….hanya 4.25g emas 916…mcm mana kalau demand emas anda 1kg sebulan?komisen tu banyaakkkkk tu…jgn tgk pada %...tapi tgk pada kuantiti…..more sales more margin…hari2 selembar benang….lama2 jadi kain jugak….


Hartanah- luckyly mmg ada cash flow setiap bulan….tu kalau beli rumah murah/flet/apartment/condo yang berharga 50K sewa RM500….bagaimana kalau beli hartanah yang bernilai 100K tapi sewa Rm550-600?confirm –ve cash flow…blom masuk maintenance….service caj….cukai…insuran kebakaran…Indah water..semua tu hidden kos yg anda tidak Nampak!! Semua tu akan di caj bila cukup masa…anda akan dibayangkan/ditulis +ve cash flow hanya di atas kertas….di blog…tetapi reality nya….anda yg pernah terlibat je tahu…contoh KOS anda nak pergi survey….site visit…ada kerosakan….mcm2 la..sapa nak tanggung? Takkan tak kira kot….main free jer?tokey balak kena jual balak lepas nih….kekekeke…



3) INSURAN



Emas….mmg ada insuran dalam pelaburan emas ni..boleh rujuk kpd agen2 insuran yg anda kenal…tapi takkan nak beli 20g pun kena bayar INSURAN?tak berbaloi kan???bodoh la sapa beli insuran semata2 melabur 1 dinar….yg berharga Rm500…..ada akai ker?kalau anda dah mampu beli 1kg…why not ambil je insuran….tak pun simpan dan Safe Deposit…..yang di tawarkan oleh Public Safe Deposit di Bandar Sunway ataupun mana2 bank yang ada kemudakan Safe Deposit…


Hartanah- sama jgk….ada yg ambil insuran MRTA disebabkan oleh bank paksa….mcm mana yg tiada paksaan…secara sukarela…… Maybank kata tak ambil pun tak kisah?so sapa nak tanggung kalau tak ambil…..kalau mati..waris2 kita jgk yg kena bayar ansuran tiap2 bulan atau JUAL je la…..satu lagi proses yang mana mmg perit nak selesaikan..kalau ikut pihak AMANAH RAYA…byk harta2 yang susah di pindah milik selepas kematian pembeli…..adussss…rumit jgk nih kan?perebutan harta pusaka



4) POTENTIAL RETURN



EMAS- korang boleh lihat harga emas terdahulu.Emas PG bulan 5 aritu harga emas 100g adalah RM10,500….skrg?bulan 9 harga emas RM12,000…so berapa UNTUNG??13 % keuntungan dalam masa 5 bulan…korang kira la sendiri kalau 1 thn…2 thn….. Bulan 12/2008 harga seekor Kijang Emas berharga RM2846….skrg dah naik kepada RM3700…berapa????tak untung ker??? LU pikir la sendiri kan?


Hartanah – kalau yg subsale…kena buat homework yg amat teliti….hartanah punya return mmg TINGGIIIIIIIIIIIIIIII menggunung….tapi nak dapat return dalam bentuk CASH tu cepat ker?????????berapa lama nak kena tunggu sehingga dapat bayaran?....maybe makan masa 1 thn…ada mampu beli berapa hartanah sebulan?3 bln?6 bln? Dan 1 setahun?.....agen hartanah confirm akan kata kenaikan jer yg best..tapi nak dapat cash tu mmg lambat….hehehehe….BUAT JE…anda pasti berjaya kalau boleh control sendiri…jgn jadi follower yg membabi buta…akhirnya anda dicucuk hidung oleh agen2 hartanah…..:-)



5) PROSES BELIAN


EMAS-senang…ada duit call je agen2 Public Gold…lock harga..bank in….kalau dekat anda akan dapat emas tu cepat..kalau lambat kena tunggu la…..tak pun anda datang je aku.


Hartanah-selalunya PANJANG…..proses ambil masa 4bulan – 2 thn….bergantung pada hartanah mana yg anda pilih…..kalau lelong mungkin 1 hari boleh dapat……itu pon bukan secara LEGAL la…..



6) MODAL



Apa2 perniagaan…pelaburan……di dunia ni PERLUKAN MODAL….MASA…TENAGA….ILMU…..kalau takde modal…anda duduk je diam2 kat rumah…makan gaji….kedua2 pelaburan ni perlukan MODAL….w/p anda boleh beli hartanah dgn modal 10%...tapi……ada lagi kos2 tersembunyi……kekekekeke…beli la dulu….

Harga emas boleh beli dgn harga RM120/gram…….emas Public Gold ler…..jgn bandingkan emas public gold dgn Poh kong…Habib..sbb kedua2nya adalah emas yg berlainan….boleh dapatkan ebook rahsia emas dgn aku….




7) MASA yg sesuai?


Jika ditanya pada agent Unit Amanah.. bila masa yang sesuai untuk melabur.. mereka akan kata.. SEKARANG!

Jika ditanya pada broker Saham… bila masa yang sesuai untuk melabur.. mereka akan kata.. SEKARANG!

Jika ditanya pada agent Hartanah… bila masa yang sesuai untuk melabur… mereka akan kata.. SEKARANG!

Hatta.. jika ditanya pda penganjur skim cepat kaya pun.. mereka akan kata.. SEKARANG lah masa yang sesuai untuk melabur.

Realitinya.. bila-bila-bila masa pun adalah sesuai untuk membuat pelaburan.. bagi aku.. untuk mengetahui bilakah masa yang sesuai untuk melabur, bukanlah diukur pada keadaan ekonomi semasa, ianya adalah faktor no 2 atau 3. Faktor utama yang perlu dilihat sebelum seseorang itu membuat pelaburan, ialah.. situasi kewangan semasa mereka.


EMAS…..bila2 la boleh…terpulang pada anda…tak guna ade duit tapi tak nak melabur….sbb tu aku kata perlu melabur sekarangggg……yelaaa…nak tunggu bila? Nak tunggu harga EMAS naik kepada RM130/gram?.....terpulang pada anda…..DUIT anda….PILIHAN di tangan anda……..takkan nak beli bila harga rendah?.......tunggu je la…..bila nak turun harga emas???

Hartanah….bykkkk kena buat kajian….kena tgk lokasi…lokasi…lokasi……anda mungkin di ceritakan oleh agen anda yang bagus2 LOKASI…tapi..sebenarnya,……anda sendiri yg tahu….



8) MONITOR price…….



Emas- beli 1 dinar tak perlu monitor…..lain la beli 1 kg…….hehehehe

Hartanah- kena monitor jgk…..kalau hartanah ada problem mcm Flora damansara….penyewa lari sbb rumah dijangka nak runtuh…….kena jual cepat2…

No comments:

Post a Comment